Praca sezonowa w Niemczech – jaka i dla kogo?

Praca sezonowa jest jedną z najbardziej poszukiwanych prac przez Polaków za granicą, zwłaszcza w Niemczech. Praca sezonowa u naszych zachodnich sąsiadów jest w kilku branżach. Najbardziej oblegane jest oczywiście rolnictwo.

Polacy wyjeżdżają do niemieckich rolników, aby pracować przy zbiorach jabłek, wiśnie oraz różnych innych owoców. Często również w winnicach przy zbiorach winogron. Często także Polacy pracują przy zbiorach warzyw, w tym np. szparagów. Praca sezonowa w tym kraju dotyczy gównie tej gałęzi gospodarki, ale nie tylko.

Również w hotelarstwie w niektórych regionach Niemiec jest sporo pracy sezonowej. Praca często jest połączona z gastronomią i pomocą w kuchni. Czasami także jest dosyć dużo pracy sezonowej w budownictwie. Bez względu branży w której podejmuje się pracę, warto pamiętać, że pracownicy sezonowi często są gorzej traktowani niż pracownicy zatrudnieni na stałe.

Pod wieloma względami, a największą nierówność widać w wynagrodzeniach, godzinach pracy oraz warunkach. Pracownicy sezonowi są z punku widzenia niemieckiego pracodawcy bardzo pożądani, toteż można być pewnym, że tak szybko nie nastąpi rezygnacja z takich pracowników, tym bardziej że miejsca pracy zawsze będą na nich czekać.

Loading

Dodaj komentarz